Nemetschek Structural Group oznamuje vítěze soutěže „Inspirace v projektování“ pro rok 2013

Středa, 4. Září 2013
Čeština
Software:

Herk-de-Stad, Belgie – Nemetschek Structural Group, přední světový vývojář softwaru pro projektování s využitím BIM oznámil vítěze soutěže User Contest 2013 pořádané s podtitulem Inspirace v projektování. Do soutěže byly přihlášeny jedinečné a inovativní projekty předních světových projekčních firem a architektonických ateliérů.

Nezávislá mezinárodní porota složená z devíti odborníků z praxe, výzkumných ústavů a vzdělávacích institucí posuzovala 127 projektů z 28 zemí.  Vítězové byli vybráni pro každou ze čtyř hlavních soutěžních kategorií, kde se posuzovala originalita projektu, jeho náročnost, využití software a aplikování Open BIM.

Vítězové v těchto kategoriích jsou

• Kat . 1 - Budovy: SICA - Muzeum evropských a středomořských civilizací (Marseille, Francie)
  • Kat . 2 - Dopravní stavby a konstrukceNey & Partners - lávka pro pěší „Vluchthaven“ (Amsterdam, Nizozemsko)
  • Kat . 3 - Návrh průmyslových budov a provozů:  ARCADIS Belgium - letecký hangár s kancelářskými prostory (Brusel, Belgie)
  • Kat . 4 - Speciální projektyVISIA s.r.o. - zastřešení benzinové stanice (Matúškovo, Slovensko)

Kromě toho byly uděleny dvě zvláštní ceny

• Zvláštní cena poroty za Open BIMGrontmij Nederland BV - nový energetický institut Wuhan (Wuhan, Čína)
  • Cena za výrobu a výstavbuAECOM - pavilon „Serpentine Gallery 2013“ (Londýn, Velká Británie)

Posuzované projekty a vítězové budou publikováni v 272-stránkové knize Inspirace v projektování, která bude k dispozici v tištěné (vázané) i elektronické formě.  Vítězové získávají každý finanční odměnu ve výši 1500 €.

Dr. ir. Jean-Pierre Rammant, ředitel Nemetschek Structural Group, vysvětluje, “Tento již osmý ročník naší inženýrské soutěže je skutečnou oslavou vynikajících děl našich uživatelů.  Letošní soutěž se svými 127 projekty od 97 firem z 28 zemí pokořila všechny rekordy. Tyto vysoce kvalitní projekty dobře ilustrují, jakých výsledků může skvělý inženýr dosáhnout s naším software. Jsme na naše uživatele hrdi, stejně jako na jejich přínos pro globální inženýrskou komunitu.“

Open BIM a udržitelnost

Pan Rammant zdůrazňuje nepostradatelnou roli Open BIM a důležitost udržitelnosti v letošním rozhodování, což porota podtrhla udělením zvláštní ceny poroty za Open BIM firmě Grontmij za jejich projekt nového energetického institutu Wuhan (nazývaného též Energetická květina).  Tato budova ve tvaru vodní lilie je uznávána jako jedna z nejvíce udržitelných a ekologických budov světa.

Ve svém posudku porota uvedla: „Byli jsme ohromeni jedinečným designem, hodnocením podle BREEAM jako „vynikající“ (podle všeho se bude jednat o první kancelářskou budovu s BREEAM hodnocením „vynikající“ - BREEAM hodnotí ekologickou náročnost budov) a důsledným využitím BIM. Primárním cílem návrhu bylo dosažení nejvyšší možné životnosti. Projekt bude vzdělávací a školicí platformou pro budoucnost."

Kniha Inspirations in Engineering

Všech 127 projektů bude otištěno v barevné 300-stránkové knize Inspirace v projektování.  Kniha podrobně popisuje technické výzvy každého projektu a způsob využití software od skupiny Nemetschek Structural Group. Přes 5 000 kopií této knihy bude distribuováno zdarma.

Odkazy pro více informací

Pro tisk

Naše tiskové materiály si můžete stáhnout zde.

O Nemetschek Structural Group

Nemetschek Structural Group je předním světovým vývojářem a distributorem software pro oblast stavebnictví, který pokrývá celý proces od návrhu, přes výpočty, posudky až po realizaci a dokončení.

Členové skupiny a jejich software

• Nemetschek Scia: Scia Engineer & Scia Steel Manager
  • Nemetschek Allplan: Allplan Engineering
  • Nemetschek Frilo: Frilo Statics
  • Nemetschek Engineering: Allplan Precast & TIM
  • Glaser: Glaser -isb cad-

Nemetschek Structural Group je součástí skupiny Nemetschek, předního světového dodavatele softwarových řešení pro architekturu, inženýring a stavební výrobu (AEC). Firma Nemetschek sídlí v Mnichově a má více než 300 000 zákazníků ve 142 zemích. Byla založena v roce 1963 profesorem Georgem Nemetschekem a zaměřuje se na inovace jako Open BIM pro oblast AEC.

Nemetschek Scia
K rukám: Francis Vanderbruggen