Menu

Serpentine Gallery Paviljoen 2013 - London, Engeland

Klant: 
Software: 
Land: 
United Kingdom

Elk jaar,geeft de Serpentine Gallery Commissie de opdracht aan een internationale architect om hun zomer paviljoen te ontwerpen. Het paviljoen van 2013 werd ontworpen door de Japanse architect Sou Fujimoto, waarbij AECOM het structurele ontwerp vanaf de conceptfase in januari 2013 tot en met de voltooiing, op tijd voor de pers lancering, uitvoerde. Het paviljoen illustreert de hedendaagse architectuur en de engineering uitdaging is om te complexiteit te verhullen van de structuur achter het eenvoudige ontwerp en intelligente detaillering.

 

Concept

Het concept is gebouwd rond een drie dimensionaal 400 mm raster, met 20 mm vierkante holle secties die samen een vierendeel space frame vormen die plaatsen van beschutting bieden, gevormd door aanvulling met cirkelvormige polycarbonaat schijven, alsmede zones waar gasten worden uitgenodigd om over de constructie te klimmen.

 

Ontwerp

De complexe aard van de constructie betekende dat een drie dimensionaal analyse model essentieel was omdat de constructie berust op alle 27.000 staven voor globale stabiliteit. Op plaatsen waar gasten toegang hebben tot de constructie, is lokaal een hoge belasting opgelegd om het gewicht van de met glas ingelegde panelen en het gewicht van de gezamenlijke bezoekers op de constructie te simuleren. Dit in combinatie met accidentele belastingcombinaties die ongewenste toegang tot het dak, wegvallen van staven en steunpunt zettingen  in rekening brengen.

Testen

Vanaf het begin was het evident dat het detailleren van de knopen van vitaal belang was; zij moesten eenvoudig te fabriceren zijn, het mogelijk maken om grotere modules zowel naar de bouwplaats als on site te kunnen leveren en ze moesten in staat zijn om de volle moment capaciteit van de sectie boven de verbinding over te dragen.

Verschillende concepten werden getekend en ontwerp sessies met de fabrikant (Stage One) zorgden ervoor dat een onderdeel kon worden ontwikkeld waardoor de constructie binnen de beschikbare tijdschema’s kon worden gebouwd. Afzonderlijke onderdelen waren nodig voor de verbindingen ter plaatse.

Het was nodig om ervoor te zorgen dat de verbinding de volle momentcapaciteit van de staal sectie kon mobiliseren omdat dit fundamenteel was voor de stabiliteit van de constructie, die afhangt van de vierendeel actie van de frames en de corresponderende hoge momenten bij de knooppunten.
Om er zeker van te zijn dat de capaciteit van de verbindingen voldoende was, werden verschillende test onderdelen gemaakt en getest totdat ze het begaven. Dit bevatte zowel kleinschalige enkelvoudige knopen  als ook een maquette op grotere schaal van delen van de constructie.

 

Parametrisch ontwerp proces

Het succes van de opzet was afhankelijk van de digitale samenwerking van de teamleden. Vanaf het begin van het project werd het ontwerp concept overgedragen door middel van 3D modellen, want de complexe structuur heeft weinig betekenis uitgedrukt in twee dimensionale secties. Het architectonische plan was getekend met gebruik van Rhino en op maat gemaakte scripts werden gebruikt om de geometrie naar Scia Engineer over te dragen. Fundamenteel voor het succes was het vermogen om een compleet round trip proces toe te passen, waardoor een snelle ontwerp ontwikkeling met de architect en iteratie van het ontwerp tot een definitieve oplossing mogelijk gemaakt werd die de droom van de architect belichaamde en ook nog structureel functioneerde.

Het 3D model werd ook gedeeld met de producent waardoor integratie met hun CAM proces, alsmede een beter visualisatie van de constructie werd verkregen en optimalisatie van het formaat van de fabricatie modules voor levering op de bouw locatie en het plaatsen binnen de korte constructietijd.

Structurele ontwerp tekeningen werden geproduceerd in Autodesk Revit. De geometrie werd overgebracht naar Revit met behulp van de Revit- Scia Engineer link.

Foto's & Schermafdrukken