Menu

Showroom en Werkplaats Merinsky - Sint-Truiden, België

Klant: 
Constructie einddatum: 
sep-2011
Software: 
Land: 
Belgium

Edibo zorgde voor de structurele berekening van het gebouw.

Fundering

Het volledige gebouw staat op sokkels die op hun beurt de krachten afdragen naar de grindkernen. Voor het dimensioneren van de grindkernen zijn de reactiekrachten aan de voet van de kolommen gebruikt. Deze reactiekrachten hebben bepaald hoeveel grindkernen onder elke sokkel moesten worden geplaatst.

Ontwerpeisen

Voor de staalberekening moest er rekening gehouden worden met een aantal factoren:

  • Zo weinig mogelijk windverbanden achter het glas
  • De showrooms moesten ontworpen worden naar de brandeisen zoals beschreven in het KB 19/12/1997 (bijlage 2: lage gebouwen)
  • De toren moest op zo’n slank mogelijke manier worden uitgevoerd

Structurele berekening

Het glas in het project zorgde ervoor dat de structuur niet veel mocht vervormen. Dit om te voorkomen dat de vitrines zouden gaan barsten en vervolgens breken. Daarom moet de vervorming van het gebouw tot een absoluut minimum worden beperkt. De uitwijking wordt verhinderd door de aanwezigheid van windverbanden. De windverbanden situeren zich in het dak en worden via het dak afgeleid naar de achtergevel en de toren die zich in het midden van het project bevindt. Op deze manier werd ervoor gezorgd dat er achter het glas geen windverbanden moesten worden geplaatst.

Voor het berekenen van de brandeisen werd er geopteerd om de module Scia Engineer te gebruiken. Dit om er zeker van te zijn dat de structuur een halfuur brandwerend zou zijn. Van de delen waarbij er een tussenvloer is voorzien, moet men de onderste delen brandwerend schilderen.
De verbindingen tussen de liggers en kolommen werden allemaal in Scia Engineer ontworpen. Op deze manier kunnen al de verbindingen de nodige krachten opnemen.
De brandmuur tussen de werkplaats en de showroom zorgt voor een ontdubbelde structuur. Hierdoor vallen de brandeisen van de werkplaats onder bijlage 6.

Technische gegevens van het project

  • Fundering: grindkernen
  • Maximale overspanning: 20 m
  • Maximale hoogte: 14 m
  • Vide: 12 m hoogte
  • Showrooms: 2
  • Werkplaats: 1

Besluit

De toren in het midden van het gebouw is de eye-catcher van het project en zorgt tevens ook voor stabiliteit.
Door de flexibiliteit van Scia Engineer kon er snel informatie worden uitgewisseld met de klant. Hierdoor konden aanpassingen op een efficiënte manier worden uitgevoerd.