Menu

Havenhuis - Antwerpen, België

SCIA User Contest 2017 - WinnerHet Havenhuis in Antwerpen is een geniaal ontwerp dat een originele, onconventionele en opmerkelijke constructie combineert met een historische brandweerkazerne. De brandweerkazerne is een beschermde replica van een oud Hanzehuis dat de dagelijkse werkplek is van 500 medewerkers van het Havenbedrijf. Het Havenhuis is een van de laatste ontwerpen van Zaha Hadid, een Iraaks-Britse architecte die talloze prijzen voor haar werk heeft ontvangen. Ze was de eerste en enige vrouw die bekroond werd met de Royal Gold Medal van het Royal Institute of British Architects. Het project is na haar overlijden voltooid in maart 2016. 

Het nieuwe deel van het complex bestaat uit twee met elkaar verbonden hoofdvolumes:

Het langwerpige volume is ongeveer 100 meter lang, 25 meter breed en vier verdiepingen hoog. Het bestaat uit een stalen vakwerkstructuren van drie verdiepingen hoog, één in het midden van het gebouw en twee hellende vakwerken op de gevels. 

De ondersteunende constructie van dit volume bestaat uit twee delen. Een betonnen sculptuurconstructie in een trapeziumvormige ring die de zuidvleugel van het bestaande gebouw in verticale richting omsluit. Het tweede deel bestaat uit een staalconstructie van vier pijlers met een vorm die doet denken aan een opengevouwen paperclip. 

Het meest opmerkelijke deel van de ring is de gebogen betonnen voorpijler aan de voorkant van het gebouw. Een brug verbindt deze voorpijler met de betonnen kern in het atrium en splitst zich rond de gemetselde toren van het bestaande gebouw. 

 

Analyse van het globale model in SCIA Engineer 

Het globale model van het nieuwe gebouw is geanalyseerd met SCIA Engineer, namelijk de analyse van de stalen constructie en de sculpturale betonvormen. Daarnaast werden ook de staalcontroles uitgevoerd en de wapening ontworpen. Voor de stalen kolommen (met een willekeurige vierhoekige doorsnede) in het atrium werd een niet-lineaire berekening uitgevoerd, rekening houdend met geometrische imperfecties. Tevens zijn de eigenfrequenties van het nieuwe gebouw berekend en is er een seismische analyse uitgevoerd.

 

“Dit geniale architecturale design in de haven van Antwerpen is een unieke constructie. Het is een echte bouwkundige uitdaging om dit buitengewone idee naar een constructieontwerp te vertalen dat aansluit bij de architecturale eisen. SCIA Engineer heeft het ontwerp van dit gebouw onder deze uitdagende omstandigheden prima ondersteund. Dankzij SCIA Engineer was het mogelijk om een gerenoveerde brandweerkazerne te combineren met een nieuwe en indrukwekkende constructie die erover hangt.”

Citaat van de jury

Dit project is de winnaar van de SCIA User Contest 2017 – Categorie 1: Gebouwen.

 

Foto's & Schermafdrukken

SCIA Engineer - Port House - Antwerp, Belgium
SCIA Engineer - Port House - Antwerp, Belgium
SCIA Engineer - Port House - Antwerp, Belgium
SCIA Engineer - Port House - Antwerp, Belgium
SCIA Engineer - Port House - Antwerp, Belgium
SCIA Engineer - Port House - Antwerp, Belgium
SCIA Engineer - Port House - Antwerp, Belgium
SCIA Engineer - Port House - Antwerp, Belgium