SCIA a Allplan vyhlasujú víťaza medzinárodnej súťaže „The Art of Structural Design“

pondelok, 21 september, 2015

Herk-de-Stad, 21. septembra 2015 - SCIA a Allplan, dvaja poprední dodávatelia softvéru pre statiku, architektúru a BIM, dnes verejne oznamujú víťaza súťaže "The Art of Structural Design". Súťaž predstavuje jedinečné a inovatívne projekty popredných svetových projekčných firiem a architektonických ateliérov.

Nezávislá, medzinárodná porota zložená z deviatich uznávaných odborníkov ohodnotila 134 projektov zo všetkých kontinentov. Víťazi štyroch kategórií boli vybraní podľa originality a zložitosti projektu a podľa úrovne využitia softvéru.

Okrem toho bola tiež udelená "Zvláštna cena poroty za BIM" projektu, v ktorom bolo široko využité zdieľanie dát medzi rôznymi aplikáciami používanými pre rôzne štádiá projektu. V už deviatom ročníku súťaže, organizovanej každý druhý rok, dostali vôbec prvýkrát možnosť hlasovať aj sami užívatelia. Na základe tohto verejného hlasovania bola udelená "Cena publika". Víťazi sú:

• Budovy (kat. 1): Peli Frischmann / Blavatnik School of Government - Oxford (UK)
  • Dopravné stavby a konštrukcie (kat. 2):  BAS bvba / Lávka pre chodcov - Wenduine (B)
  • Priemyslové objekty & prevádzky (kat. 3): BG Ingénieurs Conseils / Nant de Drance - Chamonix (CH)
  • Špeciálne projekty (kat. 4): Royal HaskoningDHV / Markthal - Kancelársky a obytný objekt s tržnicou - Rotterdam (NL)
  • Zvláštna cena poroty za BIM:  Building s.r.o / Moderná kancelárska budova - Praha (CZ)
  • Cena publika: Aecom / Serpentine Gallery - Londýn (UK)

Všetky prijaté projekty vrátane mien víťazov sú publikované v knihe nazvanej "The Art of Structural Design". Táto publikácia má 175 strán a je k dispozícii buď ako viazaná kniha alebo v elektronickom formáte. Každý z víťazov dostane finančnú odmenu vo výške 1500 €.

Open BIM a cena poroty

Patrik Heider, hovorca výkonnej rady a finančný riaditeľ Nemetschek Group vysvetľuje: "Tento deviaty ročník našej súťaže je skutočnou oslavou veľkého množstva inšpirujúcich projektov a tiež poklonou statikom, architektom a projektantom, ktorí za týmito projektmi stoja. Zdieľanie dát naprieč aplikáciami a s tým spätý (BIM) pracovný proces sú dnes už nezastupiteľné. Po vyhodnotení prihlásených projektov sme hrdí na to, ako široko je BIM dnes používaný, a to najmä v spojení so softvérom od SCIA a Allplan."

Všeobecný význam vzájomného zdieľania dát (BIM) bol tiež zdôraznený rozhodnutím poroty udeliť "Zvláštnu cenu poroty za BIM" firme Building s.r.o. za ich modernú kancelársku budovu "Aviatic". Porota uvedený projekt okomentovala slovami: "Projekt je výnimočný veľmi pokročilým využitím Open BIM (zdieľanie dát prostredníctvom otvorených formátov). Použitie formátu IFC k výmene modelov medzi Allplan Engineering a SCIA Engineer vo fáze návrhu a následné využitie celého modelu pre budúcu správu objektu sú skutočne impozantné."

Odkazy pre viac informácií

Pre tlač

Naše tlačové materiály si môžete stiahnuť tu.

Táto stránka obsahuje:

• Tlačovú správu v niekoľkých jazykoch
  • Knihu User Contest 2015 - The Art of Structural Design vo formáte PDF
  • Leták s úvodnými informáciami a výroky poroty v siedmich jazykoch
  • Samostatné PDF súbory so všetkými víťaznými projektmi
  • Logá spoločností všetkých víťazov
  • Obrázky všetkých víťazných projektov
  • Logo usporiadateľských spoločností Allplan a SCIA

o SCIA

Firma SCIA bola založená v roku 1974 a za dobu svojej existencie sa stala jednou z vedúcich firiem v oblasti vývoja softvéru pre návrh a výpočet konštrukcií s podporou BIM. SCIA je dcérskou spoločnosťou skupiny Nemetschek Group - najväčšieho európskeho dodávateľa stavebného softvéru. SCIA Engineer integruje do jednej aplikácie návrh, výpočty a posudky konštrukcií všetkých typov a veľkostí vyrobených z rôznych materiálov. Jeho široká ponuka funkcií z neho robí nástroj vhodný pre všetky typy projektov: kancelárske budovy, priemyselné objekty aj mosty - všetko v ľahko ovládateľnom prostredí.

o Allplan

Allplan, firma so sídlom v Mníchove, je jedným z popredných Európskych poskytovateľov riešení pre BIM. Allplan, dcérska spoločnosť skupiny Nemetschek Group, vyvíja silné riešenia pre architektov, statikov, projekčné kancelárie a firmy zaoberajúce sa správou budov. Hlavný produkt Allplan ponúka flexibilné a efektívne nástroje pre plánovanie a realizáciu vizionárskej architektúry. V súčasnosti je Allplan ponúkaný v 19 jazykoch a je používaný po celom svete. Pokrýva všetky úrovne použitia CAD systému podporujúceho BIM: od priamočiarej tvorby 2D výkresov až po 3D modely vrátane výpočtu množstva a ceny použitého materiálu. Allplan tiež podporuje iniciatívu Open BIM a normu IFC pre zaistenie možnosti zdieľania dát v priebehu celého procesu výstavby.

Attn. Mr. Cyril Heck
3540 Herk-de-Stad (Belgicko)